top of page

Boeken

Je moet het niet willen - Prohibitivi in Seneca's Epistulae Morales

In dit onderzoeksverslag behandelt Isabelle Buhre de verschillen in gebruik en betekenis tussen de voornaamste Latijnse prohibitivi. Naast een specifiek gedeelte, waarin noli + infinitivus en ne + coniunctivus bij Seneca in detail besproken worden, geeft Buhre in een algemener deel een beknopt overzicht van bestaande en nieuwe beschouwingen over de eenheid en definitie van de Latijnse modi en de mogelijke verschillen tussen ge- en verbodswijzen. Met sceptische overwegingen, voorzichtige conclusies en soms vertwijfelde (zelf)kritiek voert de auteur in dit boekje een discussie: met grammatici, met zichzelf, en hopelijk ook met de lezer.

Te bestellen in de boekhandel of op http://www.boekscout.nl/html/boek.asp?id=241

Een korte tijd van glorie. Geschiedenis van het huis te Breckelenkamp en zijn bewoners

Een korte tijd van glorie beschrijft de turbulente geschiedenis van het Huis te Breckelenkamp in de merkwaardige buurschap Breklenkamp in het noordoostelijke puntje van Twente. Een Huis op enkele honderden meters van de grens die eeuwenlang niet als zodanig gevoeld werd, maar die uiteindelijk steeds weer het lot van de bewoners zou bepalen. Het boek gaat in op hun geschiedenis en op de opkomst en neergang van de elkaar opvolgende families. Uitvoerig wordt stilgestaan bij de oorlogen en andere historische gebeurtenissen die ze meemaakten. Auteurs: Matthijs Wanrooij en Henk Kamp. Bijdrage van Isabelle Buhre: vertaling en interpretatie van de Neolatijnse gedichten van Adriaan Wilhelm Bentinck (1616-1678).

Het boek is te bestellen via http://www.breckelenkamp.nl/home/boek

Liberales Jaarboek 2010

De Vlaamse politieke denktank Liberales presenteert haar jaarboek 2010, waarin zij een selectie gemaakt heeft uit de meer dan dertig nieuwsbrieven die Liberales in 2010 verstuurde. In dit Jaarboek vindt u de beste columns, essays, interviews en boekbesprekingen uit 2010. Het Liberales Jaarboek staat onder redactie van Dirk Verhofstadt en Andreas Tirez. De bijdrage van Isabelle Buhre bestaat uit een interview met Ayaan Hirsi Ali (Brussel, maart 2010) en een essay over vrouwen en mannen aan de top.

Almanak c.c.a.c.n.p. Laverna

De almanak ter ere van het IVe lustrum van de studievereniging klassieke talen en latinistiek aan de Universiteit van Amsterdam verscheen op 18 januari 2013 en stond onder redactie van onder anderen Raphael Hunsucker en Maurits de Leeuw. De bijdrage van Isabelle bestaat uit briefwisselingen en een wetenschapsquiz.

Thymi Senator *** De wereld van fatsoen

Wanneer premier Balkenende – Praeses ministrorum Finitrabis in het Latijn – de dictatuur uitroept en zijn troepen door de straten marcheren, lijkt niets het vaderland meer te kunnen redden. Maar de senaat maakt bezwaar. Kan het de edelmoedige Eerste Kamerleden lukken de staatsgreep te stoppen? Thymi Senator is een politieke fantasie, geschreven in het Latijn. Iedere gelijkenis met bestaande personen berust op het ontmoetingspunt tussen werkelijkheid en fantasie.

De wereld van fatsoen is een verzameling scènes uit een maatschappij. Van sportveld tot begrafenis, van volksvertegenwoordiging tot gevangenis. Moraal, omgangsvormen en alles wat men prijzenswaardig vindt, liggen heel anders dan bij ons. Verbazing en afkeer van de nieuw gevonden samenleving wisselen elkaar af.  Wie De wereld aanschouwt, ziet dat zonder tradities, wetten en een flinke dosis common sense de samenleving onleefbaar wordt. Ook de filosofie moet haar plaats kennen.

Isabelle Buhre (1989) is latinist en politicoloog. Zij werkte als journalist voor onder andere HP/De Tijd. Deze twee toneelstukken, waarin haar passie voor Latijn en politiek al tot uitdrukking komen, schreef ze als scholier aan het
St.-Ignatiusgymnasium in 2005 en 2006.

Te bestellen in de boekhandel of op http://www.boekscout.nl/shop/ViewProduct.aspx?bookId=4307

 

Vervlogen Visioenen

Het begon zo opgewekt, de Europese eenwording. Maar gaandeweg worden steeds vaker dreigementen gebruikt om de overdracht van macht en geld aan Brussel te verkopen: de welvaart verdwijnt, met de vrede is het gedaan. Intussen vertilt de Europese Unie zich. Zij neemt te veel taken op zich en wil alles centraal vanuit Brussel regelen. De steun van de burgers ebt weg. Elsevier-redacteur Syp Wynia was als scholier al gefascineerd door Europa, maar een Europa-gelovige is hij nooit geworden – ook niet toen hij in de jaren negentig als journalist in Brussel werkte. Zijn scherpe observaties over de Europese Unie en zijn kritische analyses trekken veel aandacht. In 'Vervlogen Visioenen' zijn de beste stukken verzameld die Wynia sinds 1997 in Elsevier heeft gepubliceerd over de Europese eenwording en de rol van Nederland daarin.

Auteur: Syp Wynia. Eindredactie: Isabelle Buhre en Liesbeth Wiewel

Te bestellen in de boekhandel of op http://www.elsevierexclusief.nl/elsevier-vervlogen-visioenen.html

 

VERSCHIJNT BINNENKORT: De WikiLeaks Documenten - De wereld volgens het Amerikaanse Imperium

WikiLeaks kreeg bekendheid in 2010, toen ze honderdduizenden diplomatieke top-secret kabels van het Amerikaanse State Department publiceerde. Het bracht de duistere gangen naar de oppervlakte die werden gepleegd uit naam van Westerlingen.

Sindsdien is er veel geschreven over WikiLeaks, maar dit is pas de eerste publicatie van WikiLeaks zelf. De WikiLeaks Documenten presenteert analyses van experts over de meest belangrijke kabels en duidt hun historische belang. In een serie hoofdstukken, ieder gewijd aan een regio in de wereld, beschrijft het boek de machinaties van de Verenigde Staten die haar agenda aan andere staten oplegt: een nieuwe vorm van imperialisme, gebaseerd op verschillende tactieken, van marteling tot aan militaire actie, van handelsakkoorden tot 'soft power', in een lange en vasthoudende poging tot machtsuitbreiding. Het boek illustreert de nauwe relatie tussen overheid en big business.

 

De introductie is van Julian Assange die hier voor het eerst over deze onderwerpen schrijft.

 

Te verschijnen bij Uitgeverij De Blauwe Tijger, augustus 2016

bottom of page